Frivillig arbeid gleder på flere måter

Mandag den 5. desember er det FNs internasjonale dag for frivillighet, en dag for å feire den fantastiske frivilligheten som bidrar til et varmere og mer inkluderende samfunn.

Tekst: frivillig.no, frivillighetensdag.no og Elisabeth H. Reynolds

Over hele landet markerer organisasjoner og lokalsamfunn FNs internasjonale dag for frivillighet den 5. desember. I 2022 er det også Frivillighetens år og da er det jo enda mer grunn til å feire. For kommunene rundt i landet er frivillighetens dag en anledning til å vise lokale lag og foreninger hvor stor pris vi setter på deres frivillige innsats.

Den 5. desember blir det også utdeling av årets Frivillighetspris på et arrangement i Oslo. Dette arrangementet kan man også følge på nett på denne linken: https://youtu.be/asD-Hi-8d7g. Før festen er det faglig påfyll for ledere, tillitsvalgte og ansatte i frivillige organisasjoner i Oslo.

Hva engasjerer deg?

Det er veldig mye forskjellig man kan gjøre som frivillig – alt fra å jobbe i bruktbutikk til å besøke mennesker som bor alene og/eller har behov for hjelp eller bare snakke med noen. Det finnes 100 000 lag og foreninger i Norge, og de driver med alt fra idrett til humanitært arbeid til kultur til lokalt samfunnsarbeid. Til sammen skaper frivillige organisasjoner verdier tilsvarende 5 prosent av bruttonasjonalproduktet.

Hvis du lurer på om du ønsker å sette av tid til frivillig arbeid, er det lurt å tenke gjennom hva som engasjerer deg, hvilke saker du er opptatt av og hva slags oppgaver du kunne tenke deg å gjøre. Frivillig arbeid er gjensidig, så det er viktig at du trives med det du gjør.

Hva man kan sitte igjen med fra frivillig innsats kan være litt vanskelig å sette ord på. Derfor har de som står bak Frivillig.no laget en del fine kortfilmer av helt vanlig ekstraordinære frivillige for å beskrive #denfølelsen. Her er en av filmene:

Flere filmer kan du se på YouTube og på Frivillig.no.

Hvordan bruke frivillig.no som frivillig:

  1. Søk på sted og/eller nøkkelord som er viktig for deg.

  2. Se gjennom de aktuelle oppdragene. Finner du noe du har lyst til å bidra med så fyller du inn feltet for interessemelding nederst på oppdraget.

  3. Fyll bare inn for deg selv, ikke bruk andres navn og epost selv om du tenker at det er et oppdrag som passer for noen du kjenner. Hvis du vil dele oppdraget med en venn så bruker du linken nederst på oppdraget og sender den videre!

Når du har fylt inn skjema for interessemelding, går det en e-post direkte til kontaktpersonen for oppdraget du har meldt deg til. Etter det tar organisasjonen kontakt med deg og avtaler videre hvor og når dere skal møtes. Noen organisasjoner svarer innen 3 dager, andre bruker litt lengre tid avhengig av hvor mye kapasitet de har.

Hvis du ikke får svar etter 14 dager, vil vi gjerne at du forteller oss det på kontakt@frivillig.no så vi kan følge opp organisasjonen.

Har du flere spørsmål rundt frivillighet? Sjekk ut ofte stilte spørsmål, eller send oss en mail på kontakt@frivillig.no.

Frivillighetsprisen deles ut

Vinneren av Frivillighetsprisen går til en person, lokal forening eller gruppe som har gjort en ekstraordinær frivillig innsats. Vinneren annonseres på frivillighetens dag mandag 5. desember.

I år har komiteen fått inn hele 504 nominasjoner, som er rekord. Juryen har kokt dette ned til seks finalister, og folket har stemt på sine favoritter. De seks finalistene er:

  • Berit Oliva Kvalvik, LHL og Manger frivilligsentral
  • Eli Olsen, Daghild Håvardsholm og Ragnhild Ødegaard (Bunadsnemda), Rogaland Ungdomslag
  • Hans Oddvar Stuenes, Røros Pride, FRI Trøndelag
  • Hasnain Asghar, Lif Laga
  • Hogne Jensen, Nordlys karateklubb, Afasiforbundet i Norge, Afasiforeningen for Tromsø og omegn, Troms parkinsonforening
  • Simin May, Røde Kors, DNT, Home Start, Frelsesarmeen, Bærum, Rykkin, Drammen og Sagene frivilligsentral. Oslo og Bærum internasjonale kor m. fl.
Se program og meld deg på for å se utdelingen live her mandag 5. desember fra kl. 10:00.

Relaterte saker:

Gjør mørketida lysere ved å gå sammen ut

Slik kan du komme deg ut av ensomheten

Elisabeth Gimsøy: Sannhetens år 2022