Pelsdyroppdrett i Norge er historie

Nå i januar avvikles Norges siste to pelsfarmer, fire år etter at Stortinget vedtok forbud mot pelsdyroppdrett.

Tekst: NTB/Dyrevernalliansen

– Dyrevernalliansen takker alle som har bidratt til den historiske seieren. Det er godt å tenke på at ingen nye revevalper nå blir født i bur i Norge, sier kommunikasjonsleder Live Kleveland i Dyrevernalliansen. Norges Pelsdyralslag melder i januar 2023 at landets siste to pelsfarmer avvikles denne måneden.

Pels lages av dyr som mink, rev, vaskebjørn og mårhund. Pelsdyr drettes opp i små nettingbur. Stortinget har vedtatt at pelsdyroppdrettet i Norge skal avvikles, og i januar 2023 la de siste to norske pelsfarmene ned. Dette er Dyrevernalliansens største seier gjennom tidene.

– Pelsdyroppdrett er dyremishandling – uansett hvor i verden det foregår. Derfor arbeider de nå for et forbud mot import av pels, skriver de på nettsiden sin dyrevern.no:

«Både mink, rev, vaskebjørn, mårhund og andre vanlige pelsdyr er rovdyr. De har behov for store arealer og mulighet til å jakte. Minken har delvis svømmehud mellom tærne, og trenger vann for å bade. Reven trenger muligheten til å grave, slik den gjør når den lager hi. Alle dyrene i pelsdyroppdrett har medfødte behov til aktivitet som ikke kan avles bort.»

Forbud vedtatt i 2019

Den 13. juni 2019 vedtok Stortinget lov om forbud mot pelsdyroppdrett. Forbudet ble initiert av Venstre. Pelsdyroppdrett hadde i årene før dette forårsaket intern politisk drakamp i mange partier, blant annet Arbeiderpartiet og Høyre.

Lise Kleveland er kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen.

– I over 20 år har Dyrevernalliansen sagt at vi gir oss ikke før siste farm er stengt. Vi takker alle som har heiet på dyrene i denne kampen, og alle som har bidratt. Sammen seiret vi til slutt, og det er godt å tenke på at ingen nye revevalper nå blir født i bur i Norge, sier kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen, Live Kleveland.

Jobber for importforbud

– Vi vil fortsette arbeidet for dyrene som trenger det aller mest. Nå jobber vi videre for et forbud mot import av pels til Norge. Pelsdyroppdrett er dyremishandling uansett hvor i verden det foregår. Nå når produksjonen er avviklet i Norge er det dypt uetisk at vi fortsatt importerer produkter fra pelsfarmer i Kina, Polen og Litauen, sier Kleveland.

Stortinget skal behandle et forslag om forbud mot import av pels senere denne vinteren. Forslaget er igjen initiert av Venstre.

Avvikling av alt pelsdyroppdrett og forbud mot import av pels diskuteres også i EU.

– Norge bør gå foran ved å stoppe import og omsetning av ekte pels, mener Dyrevernalliansen.