Skip to main content

Blir vi syke av maten vi spiser?

Mye av maten i butikkene er full av av kunstige tilsetningsstoffer, plantevernmidler og til og med antibiotika. Hva gjør dette med helsen vår?

Tekst: Elisabeth H. Reynolds

Vi overstrømmes daglig av ulike helse- og kostholdsråd, men rådene spriker i mange retninger. Dessverre er mange av rådene styrt av store matfirma som bruker svimlende summer på eksperthjelp og PR. Da er det lett å bli lurt.
I boken Takk for maten? får du ærlig, saklig og grundig informasjon om maten vi spiser og hvordan den påvirker helsen vår. Den er ikke er styrt av markedskrefter eller kommersielle intensjoner. Forfatteren Eva Fjeldstad formidler ikke bare hva slags mat vi bør spise, men gir også utdypende svar på hvorfor – noe som gir sterk motivasjon til å gjøre sunne matvalg.
− Selv om vi mosjonerer, har det bra på jobb og privat og ikke stresser mer enn kropp og psyke tåler, så vil vi bli syke – av maten. Eller rettere sagt, så vil vi bli syke av giftstoffene i maten, fordi giftstoffene dreper tarmbakteriene våre. Med ødelagt tarmflora – det som også kalles mikrobiota – vil vi på kort eller lang sikt kunne få mange ulike sykdommer, skriver hun.

Bakteriene er våre venner  
Professor i medisinsk mikrobiell økologi Tore Midtvedt er imponert over boken.
− Dette er en bok som vi burde hatt for lenge siden. På 360 sider har Eva Fjeldstad klart det nesten umulige: På en grundig og saklig måte tilegner hun seg – og formidler – det vell av opplysninger som foreligger om at maten vår kan være farligere enn vi har trodd, skriver han i forordet.
I første del av Takk for maten? introduseres vi for våre livsnødvendige bakterier i kroppen og viktigheten av en god tarmhelse. Så får vi vite hva som dreper disse viktige bakteriene, der tre store tema er antibiotika i kjøtt og fisk, plantevernmidler og tilsetningsstoffer i mat.
− Boken inneholder lite om karbohydrater kontra fett eller protein, steinalder- eller middelhavskost, men mye om noe som er viktigere: Hva gjør maten vi spiser med våre venner tarmbakteriene? De har lenge nok vært totalt oversett av både kostholdseksperter, Mattilsynet – og mange leger, skriver professoren.

Lettlest, grundig og nyttig
Et stort kapittel er viet til lettleste, forståelige og klare opplysninger om akutt og forsinket matvareallergi samt ulike intoleranser. Fjeldstad er godt oppdatert med hensyn til forskningsfronter på disse vanskelige feltene, ifølge professor Midtvedt.
I neste del skriver hun godt om farene ved sukker, mat med høy glykemisk indeks, om syredannende mat, om hva vi bør spise for å ivareta pH-balansen, og om hva slags fett vi bør velge for å ivareta helsen. Hun har også viet melkeprodukter og brødvarer hvert sitt kapittel – for heller ikke dagens «melk og brød» er så sunt som det kunne vært.
Siste kapittel handler om innpakning og tilberedning av mat og om det norske og det europeiske matmarkedet. I to vedlegg gir Fjeldstad konkrete råd om hvordan man kan reparere lekk tarm og oppskrift på melkesyregjærede grønnsaker. Boken har en god referanseliste og innholdsliste.

«Takk for maten?» fås kjøpt på nett hos Adlibris.no og i bokhandlere.
Om forfatteren av boken: 
Eva Fjeldstad har arbeidet med fysiske og psykiske fordøyelsesrelaterte helseproblemer siden 2005. Hun startet da egen praksis etter tre år som generalsekretær i Norske  Homeopaters Landsforbund. Eva har undervist terapeuter i testanalyser av forsinket matvareallergi og underviser nå deltid ved Tunsberg Medisinske Skoles biopatlinje. Hun er sosionom, har lederutdanning fra BI og hadde ulike lederstillinger i Kriminalomsorgen i 20 år før hun begynte å studere medisin og utdannet seg til homeopat.
«Med ødelagt tarmflora – det som også kalles mikrobiota – vil vi på kort eller lang sikt kunne få mange ulike sykdommer.»
− Eva Fjeldstad i «Takk for maten?»


Denne artikkelen handler om…


Elisabeth Hægeland Reynolds

Jeg har jobbet som journalist i Medium siden 2007 og som redaktør siden 2014. Jeg er utdannet journalist, biopat og polaritetsterapeut.
    0
    Handlekurv
    Handlekurven din er tom
      Bruk kode