Skip to main content

Alfalinolensyre kan motvirke brystkreft

To studier kan tyde på at omega-3-fettsyren alfalinolensyre kan ha en forebyggende effekt på brystkreft.

Tekst: Lars Ranes, bearbeidet av Elisabeth H. Reynolds

Titt og ofte kan man lese om studier på ulike typer mat som reduserer risikoen for degenerative sykdommer som kreft og hjerte- og karsykdom. Ofte er det snakk om marginale gevinster, og mengden man må innta av en bestemt type matvare, er ofte betydelig i forhold til forventet effekt. I flommen av informasjon er det lett å gå glipp av nyheter av mer banebrytende karakter.

To studier på brystkreft og effekten av den essensielle omega-3-fettsyren alfalinolensyre kan tyde på at denne fettsyren kan ha en forebyggende effekt på brystkreft.

Fettsyrer som indikator

Fettsyrespekteret i brystvev regnes som en god parameter for inntaket av fettsyrer i maten vi spiser.

I en studie som er publisert i European Journal of Cancer (2000) ble konsentrasjonen av fettsyrer målt i brystvevet på 123 damer som hadde ondartet brystkreft. Tilsvarende analyser ble sammenlignet med en gruppe på 59 damer med godartet brystkreft.1 Alle typer fettsyrer ble målt: mettede fettsyrer, enumettede fettsyrer og de ulike fettsyrene i omega-3- og omega-6-familien.

I denne studien var det kun omega-3-fettsyren alfalinolensyre som kunne forbindes med redusert brystkreftrisiko. Hverken marine omega-3-fettsyrer eller andre typer fettsyrer kunne indikere samme beskyttende effekt. Pasientene med høyest innhold av alfalinolensyre i brystvevet hadde over 60 prosent redusert risiko for ondartet brystkreft i forhold til de med lavest innhold.

Lite alfalinolensyre øker risikoen

Resultatene i den omtalte studien er interessante sett i forhold til en klinisk studie som er publisert i den anerkjente forskningsjournalen British Journal of Cancer (1994).2

I denne studien målte man fettsyreprofilen i brystvevet til 121 pasienter i forbindelse med brystkreftoperasjon. Etter tre år hadde 21 av pasientene utviklet metastaser, dattersvulster fra ondartede kreftsvulster, altså kreft som har spredd seg til andre organer.

Konklusjonen i denne studien er at de to beste indikatorene for å forutsi metastaser er lavt innhold av alfalinolensyre og kreftsvulstens størrelse ved behandlingstidspunktet (operasjonen). Det er løsrevne kreftceller som deler seg og gir opphav til nye kolonier av kreftceller utenfor den opprinnelige svulsten. Det er denne tendensen til spredning og ukontrollert vekst av svulstmasser som gjør kreft så farlig og vanskelig å helbrede.

I tråd med befolkningsstudier

Den kreftbeskyttende effekten av alfalinolensyre er i tråd med epidemiologiske studier, altså befolkningsstudier av helsetilstand og dødsårsaker. De viser at et inntak på over 3 gram alfalinolensyre daglig gir en betydelig redusert risiko for sykdom og død i forhold til et inntak på kun 0,5 gram.3

Disse resultatene kan være verdt å tenke på når du spiser mat og tar kosttilskudd. Sørg for at du får i deg nok av omega-3-fettsyren alfalinolensyre, som det finnes mye av i oljen fra valnøtter, gresskarfrø, linfrø, chiafrø, hampfrø, raps og soya.

Opp til 45 ml daglig

Blant helsekostprodukter som inneholder alfalinolensyre, er Udo’s Choice-oljen blant de mest kjente. Den består av olje fra økologiske linfrø, sesamfrø og solsikkefrø.

− En suppeskje av den, tilsvarende circa 7 ml Udo’s Choice oljeblanding, gir hele 3 gram alfalinolensyre av beste kvalitet. Den er økologisk, rik på naturlige antioksidanter og godt beskyttet mot lys og varme både under produksjonen og på flasken ved lagring. Litt høykvalitets linolsyre er også bra sammen med alfalinolensyre, for immunforsvarets skyld. Derfor anbefaler også Udo Erasmus opptil 3 spiseskjeer à 15 ml olje daglig for kreftpasienter, sier Lars Ranes, daglig leder av Soma, som markedsfører Udo’s Choice i Norge.

Det er også alfalinolensyre i linfrøolje, kaldpresset rapsolje, malte linfrø, valnøtter, chiafrø og gresskarfrø.

Referanser

1.     V. Klein m.fl., «Level of alpha-linolenic acid in breast tissue is associated with an increased risk of breast cancer», European Journal of Cancer, 2000; 36: 335–340.

2.     P. Bougnoux m.fl., «Alpha-Linolenic acid content of adipose breast tissue: a host determinant of the risk of early metastasis in breast cancer», British Journal of Cancer, 1994 August; 70 (2): 330–334.

3.     K. Landmark og C.S. Alm, «Alfalinolensyre, kardiovaskulær sykdom og plutselig død», Tidsskrift Norsk Legeforening, 2006; 126;126:2792–4.

Denne artikkelen ble publisert i Soma News nr. 3-2000, men er bearbeidet av Medium.

Det er også mulig å bare kjøpe linfrøolje, male opp linfrø og spise valnøtter og chiafrø.


Denne artikkelen handler om…


    0
    Handlekurv
    Handlekurven din er tom
      Bruk kode