Skip to main content

Fant endelig noe som virket mot smertene

Endelig, etter mange år med leting, har Siv Katrine Carlsen funnet en behandler som forstår hvorfor hun var syk og hjelper henne med å bli frisk. Behandlingsformen atlaskorrigering og det å bli sett, hørt og tatt på alvor av en dyktig behandler har vært nøkler i prosessen.

Sommeren 2019 var Siv Katrines situasjon mye verre enn før, med tiltagende rygg- og nakkesmerter, migrene og svimmelhet. Hun klarte ikke å kjøre bil, og for å kunne klare å gå måtte hun støtte seg til noe eller noen. Helt siden hun var 15 år hadde hun hatt rygg- og nakkesmerter, og de siste ti årene hadde både smertene og svimmelheten blitt verre og verre. I mange år har hun i tillegg vært veldig sliten og til tider trøtt, uten at det hjalp nevneverdig å sove eller hvile. Og sommeren 2019 gikk det virkelig bratt nedover for hver dag som gikk.

Etter flere runder med forskjellige typer behandlinger som ikke virket, bestemte hun seg for å skrive et innlegg i en svimmelhetsgruppe på Facebook for å spørre om råd. Her fikk hun en anbefaling om å oppsøke Heidi Biek på Din Klinikk Eidsvoll. Hun er homeopat og jobber også med atlaskorrigering, som er en veldig skånsom behandling av nakken og ryggraden med lett massasje på spesielle punkter. Da Siv Katrine kom til Heidi, var hun så svimmel og dårlig at hun ikke klarte å kjøre selv og det var så vidt hun klarte å gå ved å støtte seg til veggen.

Etter ett år med jevnlige behandlinger klarer Siv Katrine nå å gå normalt. Da vi møtte henne i sommer (2020) var det andre gangen hun klarte å kjøre alene, hele veien fra Hovden i Setesdal hvor hun bor til klinikken på Bøn i Eidsvoll.

− Jeg har endelig, etter mange år med leting, funnet en behandler som forstår hva som er galt og som klarer å gjøre noe med det. Jeg har mye mindre smerter i ryggen og nakken nå, jeg har færre og mildere migreneanfall enn tidligere, svimmelheten har gradvis blitt mindre og mindre og jeg er generelt mer opplagt og energifull, forteller Siv Katrine og smiler. Hun er veldig fornøyd med Heidi som behandler og behandlingsformen atlaskorrigering.

Leger sa det var «psykisk»

Tidligere har Siv Katrine vært hos mange forskjellige behandlere og leger, men ingen klarte å finne ut hva som egentlig var galt. Hun fikk flere forskjellige behandlinger av både kiropraktor, fysioterapeut, naprapat og psykomotorisk fysioterapeut, men ingenting fungerte ordentlig, forteller hun. I tillegg har hun oppsøkt flere forskjellige leger som undersøkte henne, blant annet en øre-nese-halslege.

− Et par av legene kom frem til at det bare var psykisk, så jeg fikk resept på beroligende. Det er ikke tilfellet. Ingen har klart å løse det før jeg kom hit. Det er derfor jeg fortsetter her, sier Siv Katrine. Naturligvis kan smerter gi psykiske plager, men det jo betyr ikke at de psykiske plagene er årsaken til plagene og skal ha hovedfokus i behandlingen. For Siv Katrine var det viktigere å finne årsaken til smertene og svimmelheten og behandle dette, spesielt fordi symptomene hadde blitt så mye verre den siste tiden. Også fordi hun gikk med dette i 25 år uten å få noen behandlinger som virket skikkelig. Helt til hun møtte Heidi.

− Behandlingen er så helhetlig og god. Heidi er veldig dyktig, flink til å forklare hva hun gjør, hvorfor hun gjør det og svare på de spørsmålene jeg har. Jeg føler meg veldig trygg og ivaretatt på behandling og vet at hun gjør alt hun kan for å hjelpe meg. Det er jeg veldig takknemlig for. Hun er en så rolig og behagelig person og dette gjør at jeg slapper av når hun behandler meg. Jeg føler at hun alltid har så god tid til meg når jeg kommer. Jeg har fått et nytt liv, takket være henne, smiler Siv Katrine fornøyd.

Feilstilt atlasvirvel

Hos Heidi fant de ut at årsaken til Siv Katrines rygg- og nakkesmerter, svimmelhet og migrene ligger i en feilstilt atlasvirvel, som er den øverste nakkevirvelen som bærer hodet. Slitenheten og trettheten hun hadde hatt i mange år, som ikke bedret seg med nok søvn og hvile, fikk hun også en forklaring på.

− Heidi sa på de første behandlingene i fjor at dette mest sannsynlig kom på grunn av at blodtilførselen til hodet mitt var altfor dårlig som følge av skjev atlas, sier Siv Katrine.

Ifølge Heidi har denne feilstillingen mest sannsynlig oppstått som følge av forskjellige fall og slag Siv Katrine har hatt tidligere.

− Jeg har hatt noen fall fra hesteryggen og ned trapper og slikt opp igjennom, så jeg har slått hodet og halebeinet en del. Da jeg var 15 år så falt jeg av en hest og slo hodet, nakken og resten av kroppen ganske kraftig i asfalten. Etter dette begynte de første plagene å vise seg, forteller Siv Katrine.

Den vanligste årsaken til en feilstilt atlasvirvel er nettopp det at man faller stygt, krasjer i fart eller får et tungt slag mot hodet eller kroppen.

­En feilstilt eller skeiv atlas kan gi opphav til en hel rekke problemer, forklarer Heidi. Det er fordi det er så mye nervebaner, muskler og blodforsyning som kan bli påvirket av at atlas kommer ut av posisjon.

Skallen vår veier 5-6 kilo, og dette er egentlig for mye å bære for ryggraden vår om vi ikke hadde et godt system av muskler og ligamenter som holder alt dette i sjakk. Hvis vi krasjer i fart, blir kraften fra hodet mange ganger sterkere. Konsekvensen kan bli muskler i konstant spenning, muskelsmerter, hodepiner, svimmelhet og smertefulle bevegelser, blant annet.

Heidi Biek er homeopat og medlem av Norske Homeopaters Landsforbund (NHL), og har tilleggsutdannelse i atlaskorrigering fra Sirius Naturterapeutisk Skole i Haugesund.

− Bak i nakken har vi et stjernesystem av dyptliggende muskler som har utspring direkte på de to øverste nakkevirvlene (C1 og C2) og festepunkt i kraniekanten. Disse musklene gir oss evnen til å bevege hodet vårt, enten bøye frem, tilbake, mot siden eller rotere. Hvis de blir irritert og strammer seg, kan det være nok til at atlas på sikt blir dratt ut av posisjon, enten tiltet eller sideforskjøvet, forklarer Heidi.

Nettopp denne forskyvningen av atlas kan gi trykk på nerver, arterier og lymfer, og det er dette som kan gi opphav til en rekke forskjellige fysiske og psykiske plager.

Påvirker hele kroppen

Alle nakke- og ryggvirvlene våre, inkludert atlas som sitter øverst, har et hull som spinalkanalen (ryggmargen) går igjennom. Den strekker seg fra hjernestammen til lendedelen av ryggen. Fra ryggmargen forgrener det seg nerver som styrer beskjeder, bevegelser og kroppsfunksjoner til resten av kroppen.

Gjennom hulrommet i atlasvirvelen går både nervene i sentralnervesystemet, blodårer og spinalvæsken mellom hjernen og kroppen. Blir denne åpningen skeiv og dermed innsnevret, kan den interne kommunikasjonen i kroppen bli forstyrret på ulike måter og i ulike grader. Rett ved siden av atlasvirvelen går vagusnerven (nervus vagus), som regnes som den viktigste nerven i det parasympatiske nervesystemet. Hvis atlas blir feilstilt, kan også denne nerven bli påvirket. Vagusnerven leder motoriske impulser til hjertet og glatt muskulatur i luftveier, hjerte, svelg, spiserør, magesekk og størstedelen av tarmen, blant annet.

− Nervene våre påvirker alt av muskulatur, tarmer og organer. En skeiv atlasvirvel kan også hemme blodforsyningen – både oksygen opp til hodet og tømmingen av blod ned til hjertet igjen. Man kan få for lite oksygen – og hva skjer da? Du blir trøtt og sliten. Og får du ikke tømt nok karbondioksid, kan du få hodepine og en tunghetsfølelse. Mange slike ting kan skje i tillegg til det som skjer når nervene ikke får sendt ut riktige signaler ut i kroppen, sier Heidi.

Ifølge teorien bak atlaskorrigering, kan en skeiv atlasvirvel gi flere forskjellige symptomer – alt fra hodepine, migrene, nerveplager til mage- og tarmplager, kvalme, øyeplager og blodtrykksproblemer. Også lite energi, svimmelhet, dårlig konsentrasjon, dårlig søvn og ADHD kan i noen tilfeller skyldes en skjev atlas.

− Vet man cirka hvor mange som har skeiv atlas?

− Nei, men veldig mange går med det uten å merke noen voldsomme plager. Det er veldig ofte slik at man bare tilpasser seg. Men det er jo mange som en eller annen gang har ramlet skikkelig eller fått seg en smell, sier Heidi.

− Ved hvilke plager kan man ha mest utbytte av atlaskorrigering?

− Jeg har fått veldig mange som har slitt med svimmelhet, hodepine og diffuse skulder- og nakkeplager og nummenhet i skulder, armer og hender, sier Heidi.

Behandler også babyer

Atlaskorrigering er en veldig skånsom behandlingsform som kan brukes på alt fra babyer og småbarn til eldre og personer med alvorlige skader. Man gjør for eksempel ingen manipulering, men det er en veldig varsom og lett massasje.

Her behandler Heidi sin egen sønn med atlaskorrigering. Foto: privat.

− Å bli født er jo ekstremsport, det er en ganske stor påkjenning for kroppen, hodet, muskulaturen og generelt alt. Ofte ser vi at det er veldig små ting som skal til, bare man får akkurat de riktige musklene til å slappe av. Jeg har holdt så vidt på babyer, og så har de sovnet, forteller Heidi.

Hos nyfødte mener man også det kan gi opphav til kolikk, KISS-syndrom, hofteleddsdysplasi og diverse skjevheter i kroppen. «Barn som sliter med kolikk eller KISS-KID syndrom har som regel en feilstilling i atlas», skriver rektor Stine Røthing ved Sirius Naturterapeutisk Skole. Det er ved denne skolen Heidi Biek har gått kurs i atlaskorrigering.

Halebeinet behandles også

I atlaskorrigering sørger man også for at halebeinet behandles med en lett massasje.

− Halebeinet vårt er minst like viktig for hodet og nakken som de øvre delene. Hvis du har ramlet og slått deg, gjelder samme prinsipp. Du har et vanvittig ligamentsystem i bekkenet. Hvis halebeinet blir slått litt ut av posisjon, så kan akkurat det samme som skjer i nakken skje der – det blir irritasjon, betennelse og stramhet, og dette kan gi skjevheter.

For å forstå bedre hva som skjer, kan vi forestille oss ryggraden som en kjetting.

− Når du vrir på kun det nederste eller det øverste leddet, vil en skjevhet forplante seg hele veien oppover eller nedover. Leddene mister da den optimale posisjonen de skal ha i forhold til hverandre, og da blir det mer ustabilt, sier hun.

Men hvis noen sier at Heidi «retter opp halebeinet», så er ikke det helt riktig.

− Jeg flytter ikke på skjelettet, men jeg får muskulaturen og ligamentsystemet rundt skjelettet til å slappe av, slik at det kan gå tilbake til sin optimale posisjon. Jeg manipulerer ingenting på den måten, men løsner blokkeringer og spenninger slik at bindevevet blir mer elastisk.

Hvor mange behandlinger?

Akkurat som med de fleste andre lignende typer behandlinger, er det helt individuelt hvor mange behandlinger hver enkelt trenger for å bli bra igjen. Det kommer spesielt an på hvor lenge man har hatt sine plager og hvor alvorlige de er.

For Siv Katrine som har slitt med smerter i 25 år, var det ikke nok med 3-4 behandlinger og det tok litt tid før hun kjente bedring. Hun går fortsatt i behandling, men hun er atskillig mye bedre etter ett år.

− Det er ikke noe fasit på hvor mange behandlinger man trenger. Ved lette plager kan det være nok med alt fra 3-6 behandlinger. Men har man gått med plagene over lang tid er det ikke nødvendigvis bare atlas man jobber med, for da er det også andre ting som har satt seg i kroppen som trenger å bli løsnet. Jeg jobber alltid med nakken, skuldre, korsbeinet og halebeinet. Mye handler om å få kroppen til å slappe av, og sakte, men sikkert går den tilbake til det som er normalt, forklarer Heidi.

Dette er viktig å huske på, påpeker hun, for veldig mange ønsker seg en «quick fix» der de kjenner bedring etter 20 minutter – slik som kan skje når du tar en Paracet.

− Når du har gått med plager i 25 år, sier det seg selv at det er veldig vanskelig for oss å fikse det på tre ganger. Det er en prosess. Og vi kan ikke trylle. Det handler om å gi kroppen tiden den trenger for å justere seg tilbake, sier Heidi.

Realistisk sett vil hun også fortelle pasienten om hans eller hennes plager er noe hun faktisk kan gjøre noe med.

− Jeg behandler ingen som jeg ikke tror jeg klarer å gjøre noe med. Eksakt hvordan utfallet vil bli er jo vanskelig å si etter å ha gått over lang tid. Om du har ramlet for tre uker siden og ikke blitt bra igjen, kan det være nok med to-tre behandlinger. Men å sette en frist for alle, det går ikke.

Heidi Bieks klinikk heter Din Klinikk Eidsvoll og ligger i Bønsdalvegen 32 på Bøn i Eidsvoll. Nettside: DinKlinikkEidsvoll.no

Hva er atlaskorrigering?

Atlasvirvelen. Foto: Wikipedia

Atlas er den øverste nakkevirvelen som bærer hodet. Når denne virvelen har kommet ut av posisjon som følge av fall, slag eller ulykker, så vil den kunne trykke på blodårer, nerver og ryggmargen. En feilstilt atlas kan føre til at man utvikler symptomer som svimmelhet, hodepine, blodtrykksproblem, nedsatt energi, kvalme og/eller muskel- og skjelettproblemer.

Atlaskorrigering er en skånsom behandlingsform som har spesielt fokus på atlasvirvelen. Målet er at atlas skal komme tilbake i riktig posisjon, slik at ryggraden og kroppen kommer i balanse igjen. Behandlingen er ikke kiropraktikk, men utføres med forsiktige trykk på bestemte punkter i nakken.

Atlaskorrigering er basert på osteopati og kraniosakralterapi, og er en trygg behandlingsform for alt fra babyer og små barn til eldre mennesker. Det er ingen risiko forbundet med behandlingen, men man kan føle seg litt støl eller trøtt etter en behandling.

Kilde: Din Klinikk Eidsvoll

Navnet «atlasvirvelen» kommer av at den bærer hodeskallen, på samme måte som kjempen Atlas i gresk mytologi bar himmelhvelvingen på sine skuldre. Atlas betyr «den som holder ut» og er sønn av titanen Lapetus. Han deltok i titanenes kamp mot gudene, men i motsetning til brødrene sine kjempet Atlas mot Zevs, som er den høyeste og mektigste guden i gresk mytologi. Zevs straffet Atlas ved å la ham bære himmelhvelvingen på sine skuldre.

Kilde: Wikipedia

Elisabeth Hægeland Reynolds

Jeg har jobbet som journalist i Medium siden 2007 og som redaktør siden 2014. Jeg er utdannet journalist, biopat og polaritetsterapeut.
    0
    Handlekurv
    Handlekurven din er tom
      Bruk kode