Skip to main content

Fjern hodepine og migrene på naturlig vis

Hodet dundrer og braker, og du får ikke gjort annet enn å oie og bære deg. Egentlig vet du at smertestillende medisiner er dumt, men du kjenner ikke til noe bedre alternativ som virker. Her får du en oversikt over naturlige metoder og midler som har gjort tusenvis av «hodelidende» lykkelige.

Hodepine er den vanligste helseplagen vår, og migrene er blitt et stort samfunnsproblem som rammer omtrent 10 prosent av befolkningen. Kvinner rammes dobbelt så hyppig som menn og forekomsten er høyest blant kvinner ved 40 årsalderen. Svingninger i østrogen er satt i sammenheng med utløsningen av anfall.

Mange tar smertestillende og forebyggende medisiner for i det hele tatt å kunne eksistere. Ofte går det bra med medisiner i begynnelsen, fordi da trenger man dem bare en gang i blant. Men etter hvert som kroppen blir vant til faste medisiner, må man kanskje opp i dose etter hvert for å få ønsket effekt.

Verken hodepine eller migrene er ensartet, men kommer i mange former. Heldigvis finnes det flere naturlige behandlingsmetoder og midler som kan fjerne smertene. Med riktig behandling og nødvendige tilpasninger i livsstil, er det fullt mulig å bli mye bedre, få færre anfall og i beste fall bli kvitt migrene.

Symptom på ubalanse

Hodepine er mer et symptom enn en sykdom i seg selv. Selv om smertene kan være mer eller mindre like, finnes det mange ulike årsaker til hodepine.

Muskelspenninger fra fysisk og psykisk stress eller anstrengelse er den hyppigste årsaken, og gir spenningshodepine. Den utarter seg ofte fra spente nakkemuskler, hodebunn eller fremhodemuskler, og føles som et stramt bånd over bakhodet og nakken. Dette kan vare fra to timer til flere dager.

En annen vanlig årsak er høyt blodtrykk, som gir ujevne utvidelser av blodårene i hjernen, såkalt vaskulær hodepine. Ellers er fordøyelsesproblemer og betennelsestilstander i magen, bihuler eller ørene, tannbiting, tannskjæring og svingninger i blodsukkeret vanlige årsaker. Hodesmerter kan også skyldes søvnmangel, alkohol, medisiner, allergi, overfølsomhet, hormonforstyrrelser, sterke sanseinntrykk og vitamin- og mineralmangel.

I alle tilfeller er det snakk om en ubalanse i kroppen, og det viktigste er ikke bare å lindre symptomet – altså smertene. Det viktigste er en grundig diagnostisering hos både lege og naturterapeut (for eksempel en akupunktør) for å lokalisere forstyrrelsen som faktisk forårsaker hodepinen. Effektiv årsaksbehandling er helt avhengig av en grundig og helhetlig diagnose.

Migrene er kraftigere og pulserende  

Migrene en kronisk anfallssykdom som er kraftigere enn vanlig hodepine og kjennetegnes av bankende eller pulserende hodesmerte. Dette skjer ved vekselvis innstramming og utvidelse av hjernens blodårer og ledsages av kvalme, oppkast, ømfintlighet for lys, lyd og bevegelse, tretthet, kuldefølelse, forvirring og/eller talevansker. Smerten starter ofte på én side og sprer seg til den andre siden av hodet. Et anfall kan vare i opptil tre dager og innledes ofte av synsforstyrrelser som blinkende lyspunkter eller sikk-sakk-mønster.

Grunnen til at kvinner har opptil tre ganger så mye migrene som menn, kan skyldes svingninger i kvinnelige kjønnshormoner. Forskere har kommet frem til to hormonelle forhold av betydning. Det ene er at kvinner har et raskt fall i østrogennivået i tilknytning til menstruasjonen. Det andre er økt frigjøring av hormonet prostaglandin, som også skjer i forbindelse med menstruasjon. Mange får også migrene i dagene før eggløsning, noe som kan skyldes den intense østrogenstigningen rett før eggløsningen.

Les gjerne også denne: Spill på lag med din hormonelle syklus

Likevel sies det at hormoner alene kan ikke forklare hvorfor kvinner rammes oftere. Mye kan faktisk skyldes livsstil, som spesielt stress, dårlige søvnvaner, lite mosjon og frisk luft, dårlig kosthold og dårlige spisevaner.

Hvilken type har du? 

Det finnes flere typer migrene eller hodepine, blant annet hormonell hodepine eller menstruasjonsmigrene, lever- og galleblæremigrene, magemigrene, arrmigrene og traume- og skademigrene. Migrene kan også utløses av stress som er nok til å forstyrre hormonbalansen. For å få riktig behandling må man finne ut hvilken type hodepine det er, ut fra smertetypen og hvilke andre symptomer man har.

Smerte i bakhodet og over toppen av hodet er ofte en indikasjon på problemer i endetarmen eller kjønnsorganene, ifølge den svenske naturlegen Raimo Heino.

Smerte over panna kan indikere mageproblemer og bør behandles deretter, for eksempel ved å stimulere magesyreproduksjonen. (Les om dette her.) Smerte bak øynene (tempelet) indikerer øye- og nerveproblemer, og da bør man kanskje teste synet og sørge for å anstrenge øynene mindre.

Smerte rundt det ene øyet og bakover mot nakken kan være tegn på såkalt nyremigrene, som også kalles underlivsmigrene. Årsaken til nyremigrene kan være uregelmessigheter i nyrene, urinblæren eller underlivet. En naturterapeut vil kunne behandle dette med betennelseshemmende og eventuelt krampeløsende urter og urter som stimulerer blodomløpet, som ryllik, og i noen tilfeller urindrivende urter, skriver naturlege Reino. Antiinflammatorisk mat og mosjon vil kunne ha en forebyggende effekt på dette.

Er smertene lokalisert over tinningen og stråler ut mot nakken, kan det være lever- og gallemigrene. Smerter rundt tinningene kan også være magemigrene, men da stråler smertene mer ut mot pannen, skriver Heino i sin bok Naturlegeboken.

Ved lever- eller gallemigrene bør behandlingen bestå av utrensing og avgiftning av lever og galle ved hjelp av rensende dietter og alternative behandlingsformer som fotsoneterapi, akupunktur eller homeopati. Det kan gå ut på å ta urtemedisiner daglig i flere måneder eller et års tid.

Negative ioner

Flere tester og studier av har vist at lysioniseringsterapi med negativ ionisert luft lindrer migrenesmerter, fordi det stabiliserer kroppens serotoninproduksjon. Forklaringen er at like før et migreneanfall er det unormalt mye serotonin i blodet. Serotonin er et signalstoff som finnes naturlig i kroppen og er viktig for regulering av kroppstemperatur, humør, søvn, oppkast, seksualitet og appetitt.

Under migreneanfall skjer en overproduksjon av serotonin, som gjør at blodårene i hjernen utvider seg. Konsekvensen blir økt blodtilstrømning, og smertemottakerne i blodårene strekker seg slik at man får migrenesmerter. Lysioniseringsterapi i Norge går under navnet CITE. Les gjerne om dette på vof.no.

Akupunktur og soneterapi

Akupunktur og fotsoneterapi, alene eller i kombinasjon, har vist seg å være effektivt for å forebygge eller forminske alvorlighetsgraden av flere typer hodepine og migrene. Siden det har vært mest forskning på akupunktur, har dette best dokumentert effekt.

Mange har også positive erfaringer med soneterapi mot migrene. Soneterapi stimulerer alle kroppens organer og funksjoner via sonepunkter under beina. Dette får kroppen til å starte en avgiftningsprosess, noe som kan forårsake svette og forverring før man blir bra.

Flere undersøkelser viser effekt mot hodepine med en kombinasjon av homeopati og massaje eller aromaterapi. Sistnevnte er best der det også er elemter av spenningshodepine og stive nakkemuskler.

Uansett hvilken behandling man får, bør man også gjøre visse endringer i livsstilen og kostholdet for å forebygge fremtidige anfall. Fortsetter man å leve på samme måte som før, er sjansen for tilbakefall stor. Derfor bør all behandling rettes mot årsaken og innebære råd om stressmestring og diett.

Forebyggende mat og tilskudd

Plages du mye og ofte av hodepine og migrene, bør du unne deg en time hos en god naturterapeut eller ernæringsterapeut. Du bør i det minste testes for allergier og overfølsomhet, samt sjekke om du mangler visse vitaminer og mineraler.

Dersom du tror at hodesmertene kan skyldes blodsukkersvingninger, bør du unngå fine karbohydrater, sukker og søtsaker, fordi de forårsaker store svingninger. Hold deg mest til grove karbohydrater, grønne grønnsaker, linser, bønner og mat med mer proteiner og fett, som får blodsukkeret til å holde seg stabilt. Spiser du frukt, bør du spise noe med fett og proteiner til (som nøtter eller frø), for at ikke blodsukkeret skal svinge for mye.

Å slutte brått med kaffe og annen mat og drikke som gir toksiner i kroppen, kan forårsake hodepine. Det beste er gradvis avvenning med avgiftning. Prøv gjerne en dags faste med vann og ferskpresset sitronjuice. Juice av pulver fra alger, byggress eller hvetegress fremskynder også avgiftningsprosessen. Vær forsiktig og prøv deg frem i starten. Drikk mye vann og ha alltid noe sunn snacks på lur, som gulrøtter eller frukt og nøtter.

Omega-3, magnesium og vitaminer

Kosttilskudd med omega-3-fettsyrer og magnesium er kjent for å kunne stabilisere blodåreveggene, og kan derfor virke forebyggende. Vanligvis brukes 200–300 milligram magnesiumoksid to ganger daglig og 2 gram omega-3-fettsyrer to ganger daglig i form av fiskeoljen EPA.

Omega-3 virker betennelseshemmende og motvirker sammentrekning av blodårene. Magnesium gjør at muskulaturen slapper av, også den som finnes i blodårene. Dermed kan magnesium forhindre sammentrekning av blodårene i hjernen som starter migrenesmerter.

Et annet forebyggende tiltak er å ta ett eller flere gram vitamin C utover dagen, samt 400 IE E-vitamin og 500 gram B-kompleks hver kveld.

Kaliummangel kan forårsake ulike typer hodepine. Men kaliumtilskudd er ikke å anbefale siden det kan forstyrre andre funksjoner til næringsstoffene. I stedet kan du lage en kaliumrik suppe. Ta et utvalg grønnsaker gjerne med skallet på, og dekk dem med kaldt vann. Kok opp vannet og la grønnsakene småkoke i ti minutter. Sil av væsken, avkjøl og drikk flere glass i løpet av dagen. Vannet skal da være veldig rikt på kalium.

Natron kan lindre hodepine som forårsakes av en allergisk reaksjon på mat eller kjemiske substanser. Ta en liten teskje natron i et glass vann, vent til det oppløses og drikk. Dette nøytraliserer syrereaksjoner og skaper en basisk tilstand i kroppen, noe som kan motvirke at migrenen tar overhånd.

Urtemedisin

Urten Matrem kan forebygge og lindre migrene, fordi den reduserer utsondringen av serotonin og produksjonen av prostaglandiner, et betennelseshemmende stoff som bidrar til migreneanfall. For de som ikke responderer på Matrem, kan ginko biloba og hvitløk være gode alternativ. Begge hindrer blodkoagulering og øker blodstrømmen til hjernen, noe som kan hjelpe mot migrene.

Matrem. Foto: Hans Braxmeier, Pixabay

Ingefær er bra fordi det reduserer betennelse i magen og leveren, noe som kan forårsake fordøyelsesrelatert hodepine. Når du kjenner at du begynner å få et anfall, ta 500–600 milligram tørket og oppmalt ingefær i et glass vann. Gjenta dette hver fjerde time til anfallet går over. Eventuelt kan du tygge fersk ingefær eller bruke det i matlaging.

Kayennepepper er også nyttig, spesielt mot klasehodepine, fordi det stimulerer fordøyelsen, inneholder mye magnesium og lindrer muskelsmerte.

Andre urter som kan virke bra mot hodepine og migrene er kamille, gurkemeie, koriander, laurbærblad, valerina, vill yamsrot og pilbark. Kamille er muskelavspennende og hjelper fordøyelsen. Gurkemeie er betennelseshemmende, og koriander reduserer oppsvulming og er en god kaliumkilde.

Laurbærblad kan hjelpe mot frontal hodepine, og valerina er smertestillende og søvnfremmende. Vill yamsrot er betennelseshemmende og nyttig for å rette hormonelle ubalanser. Pilbark inneholder salisylsyre, ingrediensen som aspirin ble avledet fra.

Forebygging: Ta vare på deg selv

Som selvhjelp anbefales en regelmessig livsførsel med faste måltider og nok søvn (7–8 timer). Tenk gjennom hvordan du lever livet ditt, og hva du kan gjøre for å unngå stress. Tenk over hva du spiser, og hva du kan være allergisk mot, som kan utløse smertene.

Hodepinedagbok

Hodepinedagboken Brain Twin er en ny app for registrering av hodepine.
Den er utviklet ved NTNU/St.Olavs Hospital sammen med Nordic Brain Tech.

Før gjerne en migrene- eller hodepinedagbok fra dag til dag og time til time, hvor du skriver inn anfall, anfallsstyrke fra 1 til 10, samt hvilke migrenetriggere du utsettes for (se liste over typiske triggere nederst i saken).

Når du er i ferd med å finne ut årsakstriggerne, bør du spise så enkelt så mulig. Kombiner minst mulig matvarer, og vær spesielt forsiktig med å kombinere fett med sukker eller karbohydrater. Spis gjerne bare én matvare av gangen.

Foruten riktig kost kan du forebygge migrene med regelmessig mosjon, utrensningskurer, massasje, vekselvis varmt og kaldt bad, varmelamper, kalde forpakninger og korte opphold i sauna. Alt dette reduserer spenninger, øker blodsirkulasjonen og fremmer kroppens usondring av avfallsstoffer. For å lindre bihulehodepine kan du bruke dampbad som drenerer overflødig slim fra tette og betente bihuler – gjerne tilsatt åpnende eteriske oljer som eucaluptus eller peppermynte. Kok da opp en kjele med vann og sitt med en håndduk over.

Migrene og hodepine lindres ofte av hvile eller søvn på et mørkt sted, meditasjon, avspenningsteknikker og yoga. Teknikker for stressmestring og pusteøvelser som forløser nervespenninger og gir kroppen mer oksygen, er ofte den mest effektive behandlingen.

Fakta om migrene og hodepine

  • Migrene rammer 10–15 prosent av befolkningen. Rundt 18 prosent er kvinner og 6 prosent er menn.
  • Migrene er kraftigere smerter enn hodepine og kan vare i opptil 72 timer. Cirka 90 prosent av de med migrene opplever svimmelhet, kvalme, oppkast og/eller lyd- og lysømfintlighet.
  • En migrenepasient har minst 1–3 anfall i måneden.
  • Migrene og hodepine er vanligvis symptomer på andre skjulte svakhetstilstander i kroppen, blant annet stress og spenninger, mage- eller tarmproblemer, hormonelle ubalanser, høyt blodtrykk, blodsukkerubalanse, søvnmangel eller alkohol.
  • På grunn av linken mellom hodepine og allergi bør alle som lider av hodepine, testes for alle typer allergi og overfølsomhet.
  • Mangel på visse vitaminer og mineraler kan gi hodepine.

Typiske migrene- og hodepinetriggere:

  • Stress, bekymringer, sterke følelser, depresjoner, sjokk, spenning.
  • Forgiftning fra medisiner eller alkohol, spesielt rødvin.
  • For mye eller for lite koffein.
  • Søvn – for mye, for lite eller uregelmessig.
  • Uteblitte måltider, uregelmessig spisemønster.
  • Matintoleranse og allergi.
  • Dårlige matkombinasjoner.
  • Lagret ost, sitrusfrukter, sjokolade, søtsaker, kaker, brus, spekemat.
  • Tilsetningsstoffer som nitrater, natriumglutamat, MSG (monosodium glutamat, smaksforsterker i ferdigmat) og kunstige søtningsstoffer som aspartam.
  • Nøtter, alkohol, iskrem, ananas, bananer, rosiner, plommer, hermetisk fiken, avokado, løk, surkål, noen typer gjærbakst.
  • Fysisk overanstrengelse og muskelverk (TV-titting og PC-bruk).
  • Sterkt lys, sterke lukter, værforandringer og dårlig inneklima.
  • Forkjølelse og andre sykdommer.
  • Hormonelle forandringer – mange kvinner opplever flere migreneanfall i perioder. omkring eggløsning og menstruasjon.
  • Svært varme bad.
  • Høyt blodtrykk.

Advarsel om hodepine

Hvis hodepine oppstår med feber, kramper, hodetraume, tap av bevissthet, lokal smerte i øret, øyet eller andre steder, utvikler seg raskt med intens smerte, oppkast, svimmelhet eller slørete syn, må man oppsøke medisinsk hjelp øyeblikkelig. Ved gjentagende hodepine hos barn og eldre må man også oppsøke lege. I svært sjeldne tilfeller kan hodepine skyldes godartet eller ondartet hjernesvulst, som trykker eller drar i blodkarene. Andre symptomer på hjernesvulst er synsforstyrrelser, eksplosivt oppkast og mer.

Ressurser:

Forbundet for deg med migrene og andre hodepinesykdommer
Terapeuter godkjent av Norges Naturterapeuters Hovedorganisasjon
Oversikt over alternative behandlere
Finn akupunktør: Akupunkturforeningen
Finn homeopat: Norske homeopaters landsforbund

Artikkelen over er en eldre artikkel som ble publisert for første gang i Medium nr. 11-2010. Den er oppdatert siden den gang.

Les også: 

Elisabeth Hægeland Reynolds

Jeg har jobbet som journalist i Medium siden 2007 og som redaktør siden 2014. Jeg er utdannet journalist, biopat og polaritetsterapeut.
    0
    Handlekurv
    Handlekurven din er tom
      Bruk kode