Skip to main content

Husk D-vitamin for immunforsvaret

Veldig mange i Norge får i seg altfor lite D-vitamin via kosten, og det er vanlig å ha lav D-vitaminstatus i vinterhalvåret fordi vi får for lite sollys og for svakt sollys til at det har tilstrekkelig effekt. 

Kroppen vår trenger D-vitamin både for immunforsvaret, for et sterkt og friskt skjelett,  normal muskelfunksjon og for normal celledeling.

En god gammel huskeregel er at vi her oppe i nordlige deler av verden bør huske å ta D-vitamintilskudd i måneder uten «r» i navnet, altså fra september til april, for å ivareta immunforsvaret. Ernæringsforskere enes i dag om at D-vitamin spiller en nøkkelrolle i immunforsvaret.

T-cellene i immunforsvaret er avhengige av dette vitaminet for å kunne starte arbeidet sitt. Dette er lymfocytter som gjenkjenner fremmedstoffer (antigener) og dreper celler som er infisert av bakterier, virus og kreft. (1)

Svært mange over hele verden, spesielt her på nordlige breddegrader, har for lavt nivå av dette solskinnsvitaminet som egentlig er et hormon. Vitaminet dannes i huden ved hjelp av solen, men UV-strålingen i nordlige strøk er for svak i vinterhalvåret for å kunne dekke behovet vårt.

− Et optimalt vitamin D-nivå er en av de absolutt beste strategiene for å unngå alle typer infeksjoner, sier lege Fedon Lindberg.

− Et optimalt vitamin D-nivå er en av de absolutt beste strategiene for å unngå alle typer infeksjoner, sier lege Fedon Lindberg, som anbefaler å sjekke D-vitaminstatus via lege, med blodprøven 25-OH vitamin D. Normalt blodnivå er 50-150 mmol/l, men det optimale vitamin D-nivået for å sikre best mulig immunforsvar ser ut til å ligge på 80 til 150 mmol/l, sier han.

Hvis du har et lavt nivå, anbefaler han en høy dose i fem dager først, deretter en vedlikeholdsdose. Det er viktig å sørge for å ha et konstant sunt vitamin D-nivå ved å få nok sol om sommeren, og ellers i året ta D-vitamintilskudd og/eller øk inntaket av fet fisk.

− De fleste trenger 50 til 100 mikrogram per dag i vinterhalvåret, ifølge Lindberg.

Ernæringsfysiolog og ansvarlig redaktør i Helsemagasinet, Dag Viljen Poleszynski, anbefaler også minst 50 mikrogram D-vitamin til blodnivået er optimalt. Myndighetene anbefaler 20 mikrogram daglig til voksne, noe både han og Lindberg mener er for lite.

Ernæringsfysiolog Dag Viljen Poleszynski anbefaler minst 50 mikrogram D-vitamin daglig til voksne. Han sitter i et internasjonalt vitenskapelig råd for ortomolekylær medisin.

Skal du ta høydose D-vitamin, bør du unngå melkeprodukter for å ikke oppta for mye kalsium – med mindre du også har påvist for lite kalsium i kroppen. For å sikre best mulig opptak bør du alltid ta slike fettløselige vitaminer sammen med noe fettrik mat. Personer med nyresykdommer eller for høyt kalsiumnivå bør unngå høydosetilskudd med D-vitamin. Rådfør deg med legen din om du er i tvil.

På soldager fra mai til august kan du sole deg i minst 15-20 minutter før du har på solkrem, og litt lengre hvis det ikke er direkte sol ute.

Tips for å få nok vitamin D fra mat:

  • Spis minst 200 gram fet fisk i uken, for eksempel laks, ørret, makrell, kveite, brisling, sild eller ål. Det kan være til middag eller som pålegg. Her er noen middagstips med fisk.
  • Egg er et fint supplement i hverdagskostholdet. Sjekk ut noen sunne og gode middagsoppskrifter med egg.
  • Inkluder smør i matlaging og på brødmaten.
  • Spis Rogneleverpostei, Svolvær- eller Lofotpostei. 
  • Ta tran, gjerne 1 ss daglig. 

Kilder:

  1. nhi.no: «Vitamin D tar vare på immunforsvaret»

Les også: 

Elisabeth Hægeland Reynolds

Jeg har jobbet som journalist i Medium siden 2007 og som redaktør siden 2014. Jeg er utdannet journalist, biopat og polaritetsterapeut.
    0
    Handlekurv
    Handlekurven din er tom
      Bruk kode