Skip to main content

Jobber med å bryte ned tabuer

Freya Rayén (39) er først og fremst veileder, men jobber også som psykoterapeut og sexologisk rådgiver. Med bakgrunn som flyktningbarn fra Chile er hun godt kjent med både norsk og latinamerikansk kultur, og hun merker det fortsatt er mye tabu i Norge rundt emner som det åndelige og sex. Nå vil hun jobbe for å bryte ned tabuer.

Vi møter Freya Rayén (39) på Skøyen i Oslo. Hun har knapt rukket å bli varm i trøya som veileder på teletorget, men med en solid dose utdannelse og livserfaring merker man fort at dette er et felt hun brenner for. Hun jobber også som psykoterapeut og sexologisk rådgiver.
– Jeg er først og fremt veileder. Jeg har samlet erfaring og kunnskap både på tradisjonelt og utradisjonelt vis i mange år, og det er disse verktøyene jeg bruker når jeg skal hjelpe folk. Det er ulikt fra person til person. Noen trenger et mer åndelig språk, mens andre trenger et faktabasert språk. Noen trenger praktiske gjøremål, mens andre bare trenger å bli hørt. Når jeg jobber bruker jeg kunstterapi som bilder, teater, drama, poesi og tarot. Tarotkort er et visuelt verktøy der du ser noe eksternt og kan snakke om noe som skjer inni deg. Dette bruker jeg bare med de som er åpne for det, forteller Freya, som tilpasser verktøyet til personen hun skal hjelpe.

Sexologisk veiledning

Har noen problemer med sex og samliv, bruker hun sexologisk veiledning. De vanligste problemene folk lurer på når det gjelder seksualitet, er manglende sexlyst og at de ikke matcher med partneren, har kommunikasjonsproblemer og ereksjonsproblemer.
– Det er nok litt vanskelig å ta kontakt om slike problemer, men når de først får muligheten til å snakke om det, er de som kontakter meg veldig glade for å få snakket om det. Det er fortsatt mye tabu rundt både det åndelige og seksualitet, så jeg jobber rett og slett med å bryte ned tabuer og hjelper folk til å ha litt mer glede i livet. I Norge er det en slags kognitiv dissonans der man på den ene siden sier at man er veldig åpen, men på den annen side er det mye som fortsatt er tabubelagt.

Flyktningbarn fra Chile

Freya er født i Patagonia som ligger sør i Chile. Her bodde hun frem til hun var 7 år. Da måtte hun og familien flykte til Norge fordi foreldrene var en del av den forbudte fagbevegelsen under Pinochet-diktaturet. Hun vokste opp i lille Florø på Vestlandskysten og utgjorde der et fargerikt bidrag sammen med en annen chilensk familie og to andre utenlandske familier.

Selv om hun er født i Chile og vokst opp som flyktningbarn, føler hun seg helt norsk. Ironisk nok er tippoldefaren på farssiden fra Bergen, hvor begge foreldre hennes nå bor. Moren, som er sykepleier, kommer fra en slekt med mange generasjoner av sjamaner, som på spansk heter curandeiro. En curandeiro er en tradisjonell innfødt healer eller sjaman som finnes i Latin-Amerika, USA og Sør-Europa og som dedikerer sitt liv til å behandle mentale, følelsesmessige, fysiske og åndelige sykdommer.

Vi spør Freya om det er det noe fra hennes barne- og ungdomstid som har påvirket henne til å bli den hun er i dag.
– Ja, det er veldig mye. Som flyktningbarn forstår jeg godt hvordan det er å føle seg utenfor. Jeg kan se smerte hos andre mennesker og hvordan smerten kan lindres. Oppveksten min har definitivt påvirket hvilke valg jeg har tatt i livet både med tanke på utdanning, men også på hva som interesserer meg som person. For eksempel liker jeg teater som healer og som gjør at folk føler seg bedre etterpå, som får folk til å tenke, slik som psykodrama. Dette er en type teater jeg selv har brukt i min terapi. Det samme gjelder meditasjon og åndelig praksis. Det har vært viktig for å prøve å finne mening eller finne årsaken til smerten som finnes. Så min oppvekst har definitivt hatt betydning for hvorfor jeg ble terapeut til slutt, sier hun.

Freya knytter det personlige og det profesjonelle tett sammen fordi hennes interesser har med følelser og selvutvikling å gjøre. Dette er med på å bryte ned tabuer, noe som for henne er en viktig oppgave. Hun ser for seg at hun i fremtiden kan bruke flere kanaler for å nå frem, blant annet har hun lyst til å snakke om dette på radio på en positiv og kreativ måte. Foto; Leif B Kristiansen Freyvoll

Ble erklært død

Freya har hatt flere sterke episoder i oppveksten. En av de tøffeste var da hun ble syk som liten. Som et resultat av dårlig legebehandling da hun skulle ta mandlene og polyppene, fikk hun en infeksjon i mellomøret som begynte å «spise» opp beinet i øret.
– Jeg ble alvorlig syk og ble rett og slett borte – jeg ble erklært død. Jeg husker det sto noen ved døren og så på meg. Det var en dame som det kom et sterkt lys og mye kjærlighet fra. Hun fortalte meg at dette kom til å gå bra. Senere forsto jeg at denne personen var en eldre versjon av meg selv. Denne episoden åpnet noe i meg i forhold til å forstå at det finnes noe mer, at det finnes både håp og mening. Dette har hjulpet meg til å hjelpe andre til å finne mening i sine liv.

Som person er Freya veldig nysgjerrig og leken. Hun har vært gjennom mye som har ført til at hun har utviklet en god dose med selvtillit, noe hun slet med da hun var yngre.

– Fordi man overlever så mye og det går bra til slutt, har jeg fått tro på meg selv og mine egne evner. Jeg betegner meg selv som ambivert, altså både introvert og ekstrovert. Jeg blir lett overveldet, og da trenger jeg å være alene for å lade opp igjen. Jeg liker musikk og mye liv også, men jeg må finne den riktige balansen og vite når jeg har vært nok introvert og når jeg har vært nok ekstrovert. Det er lett å bli isolert og dermed bli deprimert hvis man ikke er sosial nok, eller bli overveldet dersom det blir for mye sosialt, så denne balansen er viktig for meg, sier hun, og legger til at det viktigste i livet hennes er kjærlighet.

– Det gjelder all slags kjærlighet. Kjærlighet til meg selv, det jeg driver med, til venner, familie og partner. Jeg er også litt krigersk og opprørsk, jeg liker å bryte ned tabuer og å si ifra om urettferdighet, forteller Freya, som har sterk tro på intuisjonen.

Mistet store deler av familien

Freya beskriver forholdet til sine foreldre som helt fantastisk og at de har betydd veldig mye for henne. Før var de veldig lukket for at det fantes «noe mer» der ute som man ikke kunne se eller bevise. De siste årene har foreldrene blitt mer åpne på dette området.

– De har hatt en veldig tøff oppvekst, men de har alltid gjort det de kunne med det de visste. Jeg ble tidlig fortalt at det ikke finnes en gud, og at alt det andre man ser er noe man innbiller seg. Altså det man ser er det som eksisterer og du må forholde deg til det, og du må stille spørsmål ved alt. Det med å stille spørsmål ved ting har vært nyttig for meg fordi det har gjort meg veldig nysgjerrig. Det jeg har opplevd på mine reiser og i løpet av utdanningen min har jeg tatt med tilbake til mine foreldre. Nå er de heldigvis åpne for at det kanskje finnes «noe mer». De har åpnet seg og fortalt om familien min. Det viser seg at det har vært mye magi i familien min. Min mor er sykepleier, men hennes foreldre var healere fra Andesfjellene og var i tett kontakt med naturen. For mange år siden skjedde det en tragedie i Chile. I et stor jordskjelv forsvant halve familien min, spesielt mange av de som var healere forsvant, og dette førte til at min mor begynte å tvile på alt. Derfor gikk hun den vitenskapelige veien og bestemte seg for at hun skulle ha bevis for alt. Det er både nordmenn og urfolk i slekten min som har drevet med disse tingene. Min far har healende hender, men han vil bare tro på det han kan se og som kan bevises, sier hun.

Freya opplever at man generelt i Latin-Amerika er mer åpne til det spirituelle og alternative metoder enn i Norge. Selv om katolisismen står sterkt der, kan man likevel snakke åpent om disse temaene uten å bli sett på som en raring.
– I Norge opplever jeg mye motstand rundt disse temaene og man må passe seg litt for hva man sier. De gamle kristne verdiene henger igjen, og det som er utenfor disse verdiene er det mange som tenker kan være skummelt, mener hun. 

Levde et parallelt liv

Freya har bodd til sammen 17 år i London hvor hun både har jobbet og studert. På dagtid jobbet hun innen psykiatrien eller studerte psykoterapi, mens hun på kveldstid utforsket det åndelige og spirituelle med ulike typer kurs, blant annet i meditasjon.
– Jeg endte opp hos en sjaman etter at jeg opplevde å se og føle ting som gjorde at jeg ble bekymret for meg selv. Jeg ble fortalt at han kanskje kunne hjelpe meg. Han fortalte meg at jeg også var sjaman og at det var derfor disse tingen skjedde med meg. Det åpnet seg en ny verden for meg som var vakker, men også litt skummel, men ting begynte å gi mening. I ettertid ble det mye enklere for meg å jobbe med klienter og forstå deres verden. Det er mye enklere å hjelpe noen når man har en åpnere måte å se ting på, altså en vitenskapelig utdanning kombinert med det åndelige og spirituelle, forteller Freya, som blir skikkelig glad når hun ser at mennesker klarer å endre seg og se dem leve ut drømmene sine.

Reiste til Amazonas

Etter noen år traff hun en kvinnelig sjaman litt utenfor London som drev med sjamanistiske reiser. På den tiden hadde hun veldig sterke visjoner om å dra til Latin-Amerika. Hun fikk inn at det var ting hun måtte gjøre der nede ellers ville det gå galt. Da hun i en periode hadde det veldig vanskelig kom hun i kontakt med læremesteren til denne kvinnelige sjamanen som fortalte henne at hun skulle komme og være med ham der nede. 
– Jeg solgte alt og reiste til Amazonas for å lære om planter, seremonier og om hvordan urfolket brukte smertelindring, veiledning og hvilket verdensbilde de har. Hva er det som gjør oss her i nord så syke? Vi sliter jo en del med både angst og depresjoner. Jeg tror det handler om fellesskap og tilhørighet. Jeg observerte selv hvordan de der nede holder sammen og tar var på hverandre, de vokser opp med storfamilien rundt seg og er i kontakt med naturen og følger naturens rytme. Her hjemme er vi individualister som sjeldent spør andre om hjelp, det er liksom litt tabu. Vi er heller ikke så flinke til å skape nettverk, og på sosiale medier viser vi bare det som er positivt. Vi er hektet på mobilen og sosiale medier og har mistet mye av kontakten med følelsene våre. Vi er mer opptatt av å vise andre hvor bra vi har det. Det jeg jobber med nå er å integrere kunnskapen fra Amazonas i den vestlige del av verden, sier Freya, som har et godt tips til spesielt dagens oppvoksende generasjon. 
– Vi har skapt et system i hjernen – en slags trigger – som sier at hvis man ikke får nok «likes» på Insta eller Facebook på det man legger ut, så betyr man ingenting. Derfor jeg er opptatt av å fortelle folk at de er god nok selv om det kan være vanskelig dersom man ikke får nok bevis for det i form av «likes». Alle bør skape seg et felleskap eller samles om en aktivitet. Det finnes mange gode organisasjoner som prøve å få til dette, men vi må gjøre mer for at unge skal oppleve det å være menneske og ikke et produkt. Det er der det individualistiske kommer inn og vi blir syke, mener hun. 

Lurer på om de er «normale»

Kundene til Freya er alt fra 20-åringer til 60-åringer. De vanligste problemene går i hovedsak på om de er «normale» eller om de er gode nok, og det er rundt 50/50 prosent kvinner og menn. Når Freya snakker med kunder er hun forsiktig med å snakke om hvordan fremtiden skal bli.
– Jeg kan hjelpe mange av kundene mine i forhold til selvtillit. Mange er usikre på om de er elsket, og for meg handler dette mest om du elsker deg selv. Mange prøve å finne kjærligheten «utenfor» et sted. Hvis bare den eller den personen elsker meg, kan jeg være god nok. Man må slappe av i forhold til det som er utenfor deg og heller ha mer fokus på deg selv. Da begynner ting å skje. Det jeg kan gjøre, er å være til stede og være trygg, gi tips til hva de kan gjøre videre, men det varierer jo fra person til person. Dette er jo godt linket til sex og samliv og hvordan kommunisere med andre. Jeg er veldig forsiktig med å snakke om fremtiden fordi jeg leser energien til folk slik de har det nå, og det finnes jo flere muligheter i den energien man har akkurat i det øyeblikket. Det er jo opp til deg hvilke valg du tar, men valgene kan ta deg i forskjellige retninger. Først må energien du har nå stabiliseres, og derfra kan du ta de valgene som skal gjøre deg lykkeligere. Derfor er jeg forsiktig med å snakke om fremtiden og heller veilede i forhold til valgene du kan ta.

Skal føle seg elsket

Det er mange ting som gjør Freya både sint og glad, men firkanta folk som gjerne vil holde på og kun leve inne i firkanten sin selv om den er både vond og råtten, liker hun ikke.
– Jeg har alltid vært en anti-bås-person. Det er ikke mulig for meg å være i en bås, jeg vil være fri. Det er ikke bare deg selv du ødelegger for, men også for samfunnet. At du ikke får vist det du er her for å gjøre. For noen kan det imidlertid være en trygghet å være innenfor disse rammene, men ikke hvis du er presset inn i en slik boks, sier hun.

Det viktigste for Freya når hun jobber er at kunden føler seg hørt og at de etter samtalen føler at de har fått en bekreftelse slik at de kan ta riktige valg for seg selv. De fleste har en intuisjon – mange er bare ute etter å få denne bekreftet av en person utenfra.
– Jeg er alltid ærlig! Noen ganger må jeg si fra at det jeg skal si er noe de kanskje ikke har så lyst til å høre, men at det likevel er positivt det som kommer til å skje. Jeg ønsker å spre frihet, det at du kan være fri dersom du bryter ned gamle regler og dogmer som du har vokst opp med og samfunnet som har forsøkt å holde deg i et bur. Det er fullt mulig å være lykkelig utenfor disse rammene. Et generelt råd til slutt som jeg vil gi alle, er at du er god nok og fortjener å bli elsket og føle deg fri!

Dette er Freya Rayén

Psykoterapeut og veileder med Mastergrad i Integrative Arts Psychotherapy fra London Metropolitan University og The Institute for Arts in Therapy and Education, utdanning akkreditert av the Health and Care Professions Council (HCPC) og the UK Council for Psychotherapy (UKCP). Er medlem av Norsk Forening for kunst- og uttrykksterapi (Norwegian Association for Expressive Arts Therapy). 
Har jobbet som livsveileder og terapeut siden 2009 både i Norge og utlandet. Har lang erfaring med å jobbe med selvtillit, selvbilde, identitet, tverrkulturelle spørsmål, depresjon, seksualitet og kreativitet. 
For øyeblikket er hun sexolog under utdanning.

Les mer på alexkoren.com.

VIL DU SNAKKE MED FREYA? DU TREFFER HENNE PÅ TLF: 829 95 753 (kr 26,00/min)

Elisabeth Hægeland Reynolds

Jeg har jobbet som journalist i Medium siden 2007 og som redaktør siden 2014. Jeg er utdannet journalist, biopat og polaritetsterapeut.
    0
    Handlekurv
    Handlekurven din er tom
      Bruk kode