Skip to main content

Legen som vil forene kunnskap om kropp, sinn og sjel

Cecilie Foss fra Bærum mistet jobben som vikarlege på sykehuset hun jobbet på da hun ble langtidssykemeldt. Da vitenskapen ikke klarte å hjelpe, brukte hun sin egen intuisjon for å finne ut hvorfor hun ble syk. Løsningen var meditasjon, lære seg å stresse ned og spise riktig. Nå strutter hun av energi og har nettopp startet sin egen klinikk hvor kun helt nødvendige resepter skrives ut.

Lege Cecilie Foss (37) har en klar visjon om å hjelpe sine pasienter på en helhetlig måte hvor hun forener både kropp og sinn.

– Jeg ønsker å hjelpe andre til å forstå seg selv, se sine styrker, vite hvem de er og finne sin sannhet og personlige kraft slik at de kan ta viktige og riktige valg og skape et godt liv for seg selv og sine. Jeg ønsker å forene kunnskap om kropp, sinn og sjel og få disse tre til å spille på lag for å oppnå dette, forteller hun.

Cecilie ble utdannet lege ved Det Medisinske Fakultet ved Universitetet i Oslo i 2009. I høst sluttet hun på Balderklinikken etter flere år i et stort miljø med alt fra leger, og ernæringsveiledere, til psykologer, akupunktører, homeopater, osteopater, kiropraktor, fysioterapeuter, psykomotorisk fysioterapeut og manuellterapeut. Balderklinikken baserer seg på årsaksrettet medisin – ikke symptombasert medisin som de fleste leger gjør.

Sammensatte problemstillinger

Som lege har hun jobbet mye med sammensatte problemstillinger som ofte involverer en rekke symptomer som utmattelse, søvnvansker, mage og tarmplager, diffuse muskel- og skjelettsmerter, hodepine, overvekt, mentale og psykiske symptomer, redusert fysisk utholdenhet og mye mer. Spesielt har hun vært interessert i problemer knyttet til mage-/tarm og matintoleranser, samt lavt stoffskifte (hypotyreose) hvor hun også bruker kombinasjonsbehandling der dette er nødvendig.

Nå tar hun det enda et skritt lenger og har nettopp åpnet klinikken Livets Kraft i Sandvika i Bærum. Hun holder til i lokalene til Lab1 der også legene Sofie og Erik Hexeberg, som Medium skrev om i forrige utgave, har kontorer. – Det er godt med et fagmiljø selv om man driver for seg selv, sier hun.

Ble sykmeldt og mistet jobben

Etter studiene fikk Cecilie jobb ved Oslo Universitetssykehus hvor hun jobbet flere år før hun ble sykemeldt. Det var ingen som fant ut hva hun feilte, og til slutt klarte hun nesten ikke å komme seg på beina. Etter at hun hadde vært sykemeldt et år, avsluttet sykehuset vikariatet hennes og hun endte opp både sykmeldt og arbeidsledig.

– Hva skal jeg gjøre nå, tenkte jeg. – Alt bare rakner. Jeg har lenge hatt en ganske klar intuisjon som jeg alltid har fulgt og tenkt at intuisjon er jo noe alle har selv om jeg nok har det sterke enn mange rundt meg, forteller hun.

Hun satt hjemme og fordrev tiden blant annet med å se etter alternative ting som kunne hjelpe, og det var da hun fant nettsidene til Soulspring, bedre kjent som engleskolen til prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Nordeng, at ting begynte å skje.

Cecilie Foss er utdannet innen Soul Realignment, som er en intuitiv praksis som hjelper spirituelt søkende mennesker å ta konkrete valg og avgjørelser som er i overenstemmelse med den de er på sjelsplan. Metoden kan også brukes i kontinuerlig veiledning og som verktøy for manifestasjon.

– Jeg fant ut at jeg måtte prøve det som føltes riktig. Da hadde jeg allerede holdt på med mindfulness en tid, så meditasjon var ikke helt nytt for meg, men jeg hadde aldri gjort det i en mer spirituell eller åndelig sammenheng. Jeg begynte på det første kurset på «engleskolen».

– Jeg husker godt da vi skulle begynne med noe som het hjertemeditasjon. Jeg hadde et hjerterytmeproblem som blant annet gjorde at jeg i perioder fikk veldig høy puls og lavt blodtrykk. Vi skulle «gå inn i hjertet og føle på det». Jeg kjente at jeg ikke hadde lyst til å «kjenne» på hjertet mitt og «bli venn med hjertet mitt». Jeg var forbannet på det fordi det drev på med ting som gjorde meg syk. Jeg var lei en kropp som ikke hadde fungert på nærmere to år med både enorm utmattelse, mageproblemer og anfall, forteller Cecilie.

Ble syk av stress

Cecilie er veldig opptatt av at å finne årsakene bak sykdom og plager og gjøre noe med disse.

– Det er ofte veldig enkelt å gi en tablett som demper et symptom uten at vi egentlig behandler årsaksrettet. Der vi faktisk kan gjøre noe med årsaken må vi bli flinkere til nettopp det. Når det er sagt så utelukker ikke det ene det andre. Vi kan både bruke medikamenter og jobbe for å bli kvitt roten til problemet og dermed få bedre resultat, mener hun.

Selv tror hun at hennes eget sykdomsbilde var et resultat av mye stress på nattevaktene hun hadde på sykehuset, og i tillegg har hun en glutenintoleranse som ikke akkurat ble bedre av at hun ofte spiste mye brød på de samme nattevaktene. Etter hvert fant hun selv ut av flere ting som var årsakene til problemet.

– Det å utsette kroppen for mye stress er veldig ugunstig for helsen vår. Mange tenker ikke på kostholdet som en del av dette stresset, men måten vi spiser på er ganske vesentlig for både nervesystemet og graden av betennelse i kroppen. Når vi kombinerer dette med lite og dårlig søvn og følelsesmessig eller eksistensielt stress i tillegg, så kan vi bli syke. Dette er jo ganske åpenbart for mange, men det betyr ikke at vi alltid klarer å gjøre noe med det, sier hun.

Cecilie ble satt på betablokkere som brukes for å hemme eller motvirke stimulering av det sympatiske nervesystemet. Legene trodde hun var født med en ekstra ledningsbane i hjertet som gjør at strømmen går rundt og rundt. Men dette måtte hun slutte med da hun fikk bivirkninger med veldig lav puls og lavt blodtrykk. Etter to uker fikk hun nok.

– Jeg tenkte at hvis dette er en medfødt hjerterytmeforstyrrelse, hvorfor har jeg ikke merket noe til dette før? Denne ledningsbanen har jo alltid vært der, men aldri laget trøbbel før? Hva er forskjellen på nå og de siste 30 årene, undret jeg.

Forandret kostholdet radikalt

Cecilie begynte å tenke at hun måtte regulere sitt eget nervesystem – regulere stresset.

– Jeg forandret kostholdet mitt radikalt. Dette hjalp veldig mye. Så tenkte jeg at jeg skulle prøve å øke aktiviteten i det parasympatiske nervesystemet mitt. Dette er en del av det ikke-viljestyrte nervesystemet vårt. Den sympatiske delen skrur stress-systemet vårt, og den parasympatiske delen roer ned, reparerer, fordøyer og driver vedlikeholdsarbeid. De fleste i vårt samfunn er altfor mye i den sympatiske delen – vi stresser for mye, sover for lite, spiser feil, beveger oss ikke nok og kjenner ikke etter når vi er slitene eller må slakke av på tempoet, sier hun.

I tillegg til kostholdsomlegging startet hun med yoga og fortsatte med meditasjon. Etter at hun integrerte meditasjonspraksis i hverdagen, har hun faktisk ikke hatt problemer med hjerterytmen.

– Det kan være tilfeldig, men det kan også skyldes større balanse mellom ro og belastning, noe som er positivt for både hjerte, blodtrykket og mange andre faktorer, sier hun, og understreker at man ikke må slutte med noen medisiner uten å snakke med lege sin.

– Min rytmeforstyrrelse var bare plagsom, men helt ufarlig. Noen har mer alvorlige og potensielt farlige tilstander og skal ha medisiner. Men det betyr ikke at de ikke kan ha godt av å også redusere stressbelastningen sin, sier hun.

Etter hvert som hun fikk kontakt med hjertet sitt etter at hun lærte hjertemeditasjonen på Soulspring, begynte en del av de negative tankene hun hadde om sin egen kropp å komme opp. Hun kom i kontakt med sitt indre på en helt ny måte.

– Når du setter deg ned og skal være stille med deg selv og legge bort alt som kan distrahere deg, så tvinges jo de tankene og følelsene som du bærer på innsiden opp og frem. Det er ikke noe sted å løpe fra dem. Jeg synes det var skummelt og slitsomt å sitte med meg selv på den måten i begynnelsen. Men det ga meg etterhvert en enorm innsikt, som gjorde at jeg begynte å forstå meg selv bedre. Det ledet meg ned en vei som endte med at jeg omfavnet en mer spirituell side av meg selv, som jeg jo alltid hadde fornektet, Jeg opplever ofte mye av det samme hos mine pasienter. Det er veldig sjeldent det ikke er en historie bak den mer åpenbare som handler om vonde opplevelser eller negative tanker om en selv og dårlig selvfølelse, forteller hun.

Bakenforliggende problemer

Cecilie mener mange rett og slett får plager fordi de gjør ting de vet de ikke bør gjøre. Er man i en jobb man sterkt mistrives i, bruker man all energien på å blokkere sin egen naturlige utfoldelse og dytter seg selv i en retning man egentlig ikke ønsker eller trives med. Cecilie mener at mange ikke klarer å ta tak i sine egne bakenforliggende problemer og gjøre noe med disse fordi de sliter med seg selv og kanskje har med seg en tung bagasje.

– De fleste av oss driver med selvsabotering, vi vet hva som er bra for oss, men vi gjør det ikke, eller vi vet hva vi vil, men stopper oss selv. Det kan skyldes alt fra latskap til frykt og negative tanker om hva man tør eller fortjener. Eller vi sier til oss selv at vi må ha noe usunt eller skadelig fordi vi blir lykkelige av det. Men det blir du nødvendigvis ikke. Da må man spørre seg hva er dette et substitutt for? Hva er det du egentlig trenger, mener hun mange bør spørre seg selv.

Cecilie mener dette er utrolig viktig å få tak i når hun for eksempel jobber med kosthold. Mange blir overasket over hvor vanskelige slike endringer kan være og hvor mye rare tanker som kommer. Å komme fra et sted av nysgjerrighet fremfor å være altfor streng med seg selv, mener hun kan være en fin måte å tenke på.

– Vi er jo hele mennesker, mer enn bare kroppen vår. Alt spiller sammen. Derfor er det så viktig å tenke helhetlig. Ofte kommer pasientene et stykke på vei før det stopper opp. Så begynner vi å snakke om å ta tak i det andre – de mer underliggende problemene. De som gjerne styrer atferden vår. Jeg tenker det er viktig først å ta tak i det som er helt åpenbart. Derfor jobber jeg alltid med symptomene de kommer med først. Ofte må man komme seg opp på et akseptabelt fysisk nivå for å få nok overskudd til å jobbe mer med seg selv, forklarer hun og legger til at det å ikke være syk lenger, ikke nødvendigvis betyr at man har god helse eller ingen plager.

– Da må vi begynne å se på andre ting. Og det er det jo heldigvis noen som har veldig lyst til, mens andre sier de er fornøyd med at den fysiske tilstanden er blitt bedre. Jeg ser jo at hvis man vil ha en solid helse, kan man ikke unngå å jobbe med hvem man er og hva man tenker eller hvordan dette styrer atferden vår. Alle pasientene er jo forskjellige, og derfor blir også tilnærmingen min ulik og varierer etter hvem jeg har foran meg og hva som har pasientens behov.

Fastlegene har for lite tid

Cecilie tror at dagens fastlegesystem ikke fungerer optimalt. Fastlegene har rett og slett ikke nok tid. Derfor bruker hun god tid når hun får en ny pasient for å bli best mulig kjent med vedkommende.

Hun mener også at det er et problem at man bare kan ta opp én problemstilling med fastlegen pr time. Det som skjer, er at du kanskje kommer til legen med et mageproblem, for eksempel forstoppelse, er oppblåst eller har diaré. Så utreder man dette, men finner ingenting. Du har kanskje en irritabel tarm og må bare leve med dette, sier legen. Etter noen uker kommer pasienten tilbake og forteller at de har vondt i kroppen eller leddene. Legen tar nye prøver og konkluderer kanskje med at det kan være noe reumatisk siden andre i familien har det, men det er ikke nok funn til å stille noen diagnose. Noen uker senere kommer pasienten igjen tilbake og forteller om hodepine.

– Fordelt over tre konsultasjoner er det veldig vanskelig å fange opp at magen, smertene de har i kroppen og hodepinen de sliter med faktisk kan henge sammen. Jeg ser ofte komplekse og sammensatte problemstillinger med mange symptomer, og da er god tid for å få hele bildet veldig viktig, sier hun.

Forebygge plager og sykdom

Cecilie mener det er viktig å se på at vi er hele mennesker hvor ikke bare vår fysiske kropp, men også våre sinn og vår åndelighet har innvirkninger på helsa, og hun ønsker å bringe inn disse elementene i varierende grad og etter behov for å skape bedre helse og forebygge plager og sykdom.

– Mitt hovedfokus er å redusere betennelsen og dermed hjelpe kroppens evne til å lege seg selv. Betennelse skapes av flere faktorer, men de viktigste som vi kan gjøre noe med selv, er hva vi spiser og sørge for å redusere stressnivået. Maten vi spiser har stor betydning for graden av betennelse. Det samme gjelder kronisk stress som i all hovedsak styres av tankene og følelsene vi har. Mange mennesker har også et eksistensielt eller åndelig stress. De vet ikke hvem de er, hva de skal i livet eller har havnet på feil hylle og mistrives. De kjenner ikke lenger på livsglede eller mening. Min tanke er at alt dette bidrar til dårlig helse og sykdom. Ved å bruke stressreduserende teknikker, meditasjonsmetoder og energimetoder mot emosjonelt og eksistensielt stress i tillegg til å jobbe med de mer åpenbare fysiske problemstillingene med konvensjonell medisin og med blant annet kosthold, vil vi kunne se en bedring av helsen, avslutter hun.

Helhetlig metode mot demens

Den amerikanske legen og forskeren Dale E. Bredesen har forsket på Alzheimer og mener sykdommen ikke bare kan behandles, men at man også kan reversere den kognitive svekkelsen. Bredesen har utviklet behandlingsprotokollen ReCODE, som Cecilie ønsker å bruke på pasienter med kognitiv svekkelse, demens og Alzheimer.

Metoden ser på hva som er den underliggende årsaken til den kognitive svekkelsen hos pasienten. Deretter utreder og implementerer man tiltak avhengig av årsakene. Dette er en individuelt tilpasset behandling og tiltakene varierer fra pasient til pasient avhengig av årsaken til den kognitive svikten. Ifølge Bredesen er det generelt tre hovedårsaker til demens; betennelse, manglende næringstilførsel til hjernen eller giftig påvirkning. Det kan også være kombinasjoner av disse.

Dale E. Bredesens bok The end of Alzheimer’s (nå på norsk som Stopp alzheimer) viser at det er håp om å bli frisk ved forstadier til Alzheimers sykdom. For de som har utviklet sykdommen, er det håp om vesentlig bedring.

Dette er Cecilie Foss

Etter legestudiene startet hun med meditasjon og lærte seg reading- og healingteknikker. Hun begynte et spirituelt og energetisk arbeid og utviklet sin intuisjon. Hun er utdannet i MediYoga, har gått to år ved Soulspring, er Chakradansinstruktør (intuitiv bevegelse), og er sertifisert i Soul realignment, en intuitiv teknikk som hjelper spirituelt søkende mennesker med konkrete råd og veiledning slik at de kan ta valg i overenstemmelse med den de er på sjelsplan.

Se mer på livetskraft.no

Leif B. Kristiansen Freyvoll

Leif B. Kristiansen Freyvoll har en bachelor i organisasjonsutvikling og personalledelse. Han har jobbet som journalist, redigerer og designer i aviser, magasiner og på nett. Fokus i dag er på helse og parapsykologi. Han har vært ansvarlig redaktør i Medium siden 2007. E-post: leif@mediumforlag.no
    0
    Handlekurv
    Handlekurven din er tom
      Bruk kode