Lyseblå fredag for halschakraet 

Fredag kan relateres til elementet eter og halschakraet, også kalt vishuddha chakra, som er det femte hovedchakraet og har fargen lyseblå eller turkis. Dette er sjette del av en serie med artikler som gir inspirasjon og tips om å leve med en syklus av farger hver uke, og i tråd med chakraenes energier.

Tekst: Laura Gray og Elisabeth Hægeland Reynolds

Denne artikkelserien på åtte deler gir flere inspirerende ideer og helt konkrete forslag til hvordan du kan bruke chakraenes energier og chakrafargene for å farge dagene og bidra til å gjøre livet mer variert, spennende og motiverende. Les gjerne del 1 her som forklarer bakgrunnen til saken og Laura Grays ideer som disse artiklene startet med:

Lev med en syklus av farger hver uke

Les gjerne også de fire neste artiklene: Rød mandag for rotchakraet og jording, Oransje tirsdag for vann, kreativitet og sensualitet, Gul onsdag for ildchakraet solar plexus og Grønn torsdag for luftchakraet og hjertet.

Denne artikkelen handler om fredag, som her representerer tanker, ideer og aktiviteter som er relatert til hals- eller eterchakraet og fargen lyseblå eller turkis. Neste artikkel vil handle om lørdag og det tredje øyet chakraet og vil bli publisert senere i sommer.

Chakra: Halschakra, også kalt eterchakra

Farge: Lyseblå og turkis

Form: Halvmåne (på siden, som et smil) 

Refleksjon

Ser du opp mot himmelen en solrik dag er himmelen åpen. Fugler kan fly fritt i alle retninger. Skyene kommer og går, men himmelen er der, lyseblå, fin og ubegrenset. Ovenfor oss ligger 100 kilometer atmosfære. Sett fra verdensrommet er jordens atmosfære så tynn som plasten på en basketball. Men den er tykk nok til å inneholde oksygenet vi trenger for å beskytte oss mot farlig stråling fra solen.

I likhet med himmelen, er nåtiden og framtiden fulle av muligheter. Fortiden er bak oss, men fremtiden har ikke blitt skrevet. Det er opp til oss å velge en retning og utrykke oss slik at stemmen blir hørt.

Fredag er dagen du kan si hva du tenker, virkelig uttrykke deg selv og synge for verden.

Fredag er dagen du kan si hva du tenker, virkelig uttrykke deg selv og synge for verden. Hva er din skjulte interesse eller ferdighet som du har holdt tilbake og undertrykt? Har du noen gang tegnet, malt, skulpturert, spilt et instrument eller skapt noe som barn, før du ble fortalt at du bare kaster bort tiden din eller gjør det feil?

Nå er det på tide å la disse uttrykksfulle juicene flyte igjen. Det er ingen grunn til å bli hemmet av tanker om å være «bra nok» eller av bekymringer om et sluttprodukt. Vær her nå, bare nyt flyten. Finn stemmen din, på den måten du kan. Du er din fremste talsmann.

Kroppen – fysiske øvelser:

Tren nakken, halsen, munnen og kjeven. Prøv minst en av følgende øvelser i dag:

 • Tre nakkeroteringer til høyre, så tre nakkeroteringer til venstre.
 • Dans i 20 minutter mens du fokuserer på forbindelsen mellom hodet og resten av kroppen. Fokuser først på hodet og hvor tungt det føles. La hodet lede dansen din. Fokuser så på kroppen og hold hodet i ro. Bytt mellom disse.
 • Gjenta de fysiske øvelsene fra tirsdag, med fokus på magemuskler igjen.
 • Se også «Energiøvelser» nedenfor, med fokus på å rotere alle kroppens ledd flere ganger i begge retninger.

Meditasjon og chanting:

Meditasjon og chanting stimulerer både eterelementet, halschakraet og alle de andre chakraene. Foto: Benjamin Child, Unsplash

All meditasjon og all bruk av stemmen for å uttrykke deg stimulerer halschakraet og eterelementet. Du kan også prøve en en lydmeditasjon med chanting for halschakraet.

Eterchakraet og halschakra har å gjøre med uttrykk, ekspansjon, sannhet, kommunikasjon, frihet og romfølelse – at man fyller sin plass i tilværelsen. Hos mange mennesker er dette blokkert. Symptomer på et blokkert halschakra er vanskeligheter med å snakke fritt, synge eller uttrykke seg fritt og autentisk. Nakke- og halsproblemer kan også oppstå. 

En av de mange teoriene om chakraene sier at hvert chakra har sin egen vokal og tone, og dette kan brukes i chanting, altså sangmeditasjon. Jo høyere chakra, jo raskere frekvens og jo lysere lyd har det.

Halschakraets lyd er «E» sunget på ett nivå høyere enn du normalt ville sunget midt på din normale, behagelige skala. Syng med kraft i stemmen. Fokuser gjerne samtidig på halsen, pusten og stemmen din, og se for deg en lyseblå eller turkis farge. Ta et dypt pust inn for hver gang du synger lyden, og syng den så lenge du klarer.

Når du treffer riktig tone for deg den dagen, kan det bidra til å åpne og balansere eterchakraet. Den riktige tonen for å åpne halschakra varierer fra person til person og også litt fra dag til dag. For å finne din riktige tone akkurat nå, kan du gå igjennom alle de ulike tonene veldig sakte som en sangmeditasjon. Kjenn etter hvilken tone som gir deg god energi og løfter deg.

Du kan også prøve denne meditasjonen for halschakraet (11 minutter lang): 

Energiøvelser for eterelementet

Eterøvelser i polaritetsyoga, som er en viktig del av polaritetsterapien, går ut på å sirkulere alle leddene i kroppen cirka 10-12 ganger begge veier. Stå med beina i hoftebreddes avstand og begynn nedenfra ved å sirkulere føttene, knærne, hoftene, armene, albuene, håndleddene, fingrene og nakken. 

I polaritetsterapien er leddene relatert til elementet eter eller rom, som står for ren væren og «tomrommet» som er forutsetning for at de andre elementene kan få plass. Eter er også halschakraets element, et chakra som står for kommunikasjon og for å uttrykke din sannhet. 

Pastinakk og persillerot er næringsrike hvite grønnsaker.

Mat og drikke: nærende og hvit

Prøv noe av følgende mat og drikke:

 • Varm melk med honning er nærende for stemmen (halschakra).
 • Hvit mat: Pastinakk, persillerot, hvit sopp, krem, melk, ost, pære, ris, poteter.
 • Blomsterknupper: Blomkål, brokkoli, rosenkål.
 • Blå smoothie med blåbær eller blå spirulina.
 • Pannekaker med blåbær.

Klær og tilbehør: Lyseblå eller turkis

Kle deg i minst ett lyseblått eller turkis plagg og/eller tilbehør som et smykke eller et sjal.

Lyseblått og turkis er mentalt beroligende farger som assosieres med pålitelighet og tillit. Disse fargene er relatert til halschakraet, som blant annet påvirker kommunikasjon.  

Blått er sinnets og intellektets farge som også signaliserer intelligens, ro og fred, refleksjon, plikt, ro og kjølighet. Sterke blå og turkis farger vil stimulere til klare tanker, ro, klar og god kommunikasjon og vil kunne hjelpe med konsentrasjon.

Forskning har flere ganger vist at blått er verdens favorittfarge. Når det tolkes negativt, kan blått likevel oppfattes kaldt, følelsesløst og uvennlig.

(Kilder: Colour Affects og thespruce.com)

Musikk: Uttrykksfull

Lytt til musikk med en sterk stemme og/eller der uttrykket er sterkt.

Lytt til musikk innen sjangeren «Lyrical» 5Rythms, for eksempel Lose Yourself to Dance av Daft Punk: 

Reflekter over ytringsfrihet. Hvorfor er ytringsfrihet viktig? Hvor stor ytringsfrihet har du? Hvor høyt verdsetter du ytringsfrihet? Hvordan bruker du din ytringsfrihet? Hva holder deg tilbake fra å utøve din ytringsfrihet om det du synes er viktig å uttrykke?

Prøv å lage musikk. Syng eller prøv et musikkinstrument.

Utforsk radiostasjoner i Kina og Sør-Øst Asia ved å bruke denne appen/nettsiden: http://radio.garden.

De andre artiklene i denne serien:  

 1. Lev med en syklus av farger hver uke

 2. Rød mandag for rotchakraet og jording

 3. Oransje tirsdag for vann, kreativitet og sensualitet.

 4. Gul onsdag for ildchakraet solar plexus

 5. Grønn torsdag for luftchakraet og hjertet  

Grønn torsdag for luftchakraet og hjertet  

Rød mandag for rotchakraet og jording