Hva er Mabon?

Mabon er en av de eldgamle sabbatene innen paganistisk tradisjon. Under Mabon feirer man den siste innhøstingen, fokuserer på balanse og takker naturen for dens grøde.

Hva er Mabon?

Mabon er en av de eldgamle sabbatene eller høytidene innen paganistisk tradisjon og er en av de hellige åtte dagene innen paganisme. I 2022 faller Mabon på fredag den 23. september, som også er høstjevndøgn. Mabon er den andre høstsabbaten og her feires det at man har fått høstet inn det siste av kornet, samt frukten høstes inn.

Årshjulet med alle dets høytider, datoer kan variere litt fra år til år.

Årshjulet – vi følger og feirer årstidene

Paganister, neo-paganister og moderne hekser følger noe som heter årshjulet. For de som følger wicca, som er «heksereligionen», er det en veldig viktig del av deres praksis. Men man trenger ikke å være innunder noen religion for å følge årshjulets bevegelser. Disse feiringene har eksistert i mange tusen år og er en nydelig måte å sette pris på naturens sykluser.

Årshjulet følger i all hovedsak årstidene og man legger aktiviteter og feiringer i takt med disse sesongene. Man kan også hedre og feire de gamle gudene og gudinnene og gjøre disse feiringene så intrikate eller så enkle man selv ønsker. Ved å hedre og feire hver sesong lever man etter min mening mer i flyt med naturens endringer og man setter mer pris på og blir mer takknemlig over hver årstid og alt den har med seg.

Takknemlighet for en god innhøstingen og naturens gaver

Hovedfokuset under Mabon er å feire den siste innhøstingen og takke naturen for dens grøde. Mabon er høytiden når man feirer at det siste kornet, frukt, nøtter og grønnsaker er høstet inn. Man takker for denne overfloden av goder som naturen gir oss, dette er også for å sikre at overfloden vedvarer hele vinteren.

Å takke kornet for alt det det gir oss er et av hovedfokusene under Mabon.

Selv er jeg relativt ny i heksekunsten og dens mange detaljerte og innholdsrike tradisjoner og feiringer, det er veldig mye spennende å lære. Hver sabbat eller høytid har sitt hovedfokus og mulige aktiviteter og ritualer du kan utføre. Under kommer jeg med noen forslag til hva du kan gjøre under denne herlige høytiden.

Takk åkeren og kornet 

En fin aktivitet under Mabon er å gå tur i eller like ved en åker og takke åkeren for dens grøde. Dette er også en ypperlig måte å komme i kontakt med naturen: Kjenn lukten av kornåkeren, lyden av hvordan vinden suser gjennom den. Hvor vakkert den bølger seg i vinden, kornet kan se ut som gull i solskinnet. Jeg har selv vokst opp på en gård hvor vi hadde bygg i åkrene våre. Kjærligheten for kornet og en lettelse av at det har kommet seg gjennom årets prøvelser med utfordringer som for mye regn, insektskader og temperatursvingninger kjenner jeg langt inni sjela mi.

Mabon er en feiring av kornet med en dyp takknemlighet for alt det gir oss.

Det var en enorm glede som barn og ungdom å kunne løpe gjennom den nyslåtte åkeren på høsten, enten på hest i full galopp eller bare til fots. Vennene mine og jeg pleide også å ligge på den nyslåtte åkeren på høstkveldene og se på stjernehimmelen og telle stjerneskudd. På åkeren hadde vi hele universet tilgjengelig, det føltes i hvert fall sånn når alt var så åpent og nære. Dette er gode minner jeg bærer med meg i hjertet mitt. Det var liksom noe helt eget når åkeren var tømt for det siste kornet, det harde arbeidet var utført – det er akkurat denne magien og takknemlighetsfølelsen Mabon handler om.

La kreativiteten flyte og lag en takknemlighetskrans

 

Å feire årshjulet og de forskjellige årstidene er noe jeg føler meg veldig dratt mot og det føles kjent og riktig. Jeg elsker konseptet å takke naturen eller årstiden for det den er og det den gir! Det er akkurat som om at sjelen min har gjort dette tidligere. Og jeg tror at du som leser dette føler på noe av det samme.

I fjor lagde jeg en høstkrans med elementer fra årstiden, som er en av måtene man kan hedre denne vakre årstiden på. Det føltes fantastisk å hedre årstiden på denne måten og samtidig lage et beskyttende symbol (pentagrammet) for huset til familien min og jeg.

Ønsk høstmørket velkommen

I år (2022) faller Mabon på den 23. september. Denne dagen er det også høstjevndøgn, Mabon faller alltid på den dagen det også er høstjevndøgn og varierer derfor litt fra år til år. Høstjevndøgn er da natt og dag er like lange og dette er ansett som en magisk dag for paganister, eller hekser om du vil kalle oss det. Dette er en flott dag å arbeide med formler, intuisjon og manifesteringsarbeid.

Ønsk høstmørket velkommen med koselige lys og lykter.

Dette er tiden da guden går ned i underverden mot sin symbolske død som skjer under Samhain (Halloween). Etter høstjevndøgnet blir nettene lengre enn dagen. Derfor er dette en tid hvor man også ønsker mørket velkommen, det er en naturlig del av årshjulet. Denne høytiden har blitt feiret i mange tusen år. Kos deg med lys og lykter og gjør det skikkelig koselig i heimen. Nå er det tid for mer hvile og ro. Tillat deg selv å «gire litt ned» etter sommerens intense energi.

Lag deilig mat og vær kreativ med skattene naturen kommer med på denne tiden

 

En flott måte å feire denne høytiden på er å lage mat, vin og bake kaker av sesongens skatter. Grønssakssupper av alle slag, baking av brød og for eksempel eplekaker er en fin tradisjon. Men det viktigste er å dele det med de du er glad i og uttrykke takknemlighet over denne fantastiske tiden på året!

Eplekake er en perfekt kake å bake til Mabon.

Kanskje du kan hjelpe noen som har mindre enn deg? Å virkelig kose seg på kjøkkenet sammen med venner og familie er en ypperlig aktivitet som øker gledesfølelsen over det naturen har gitt oss. Den travle sommeren og innhøstingsperioden er over, nå kan vi sammen hvile og nyte.

Vær i naturen og nyt fargene og det den har å tilby av frukter

Mabon handler ikke bare om det siste innhøstede kornet. Det er også en høytid hvor man takker for alt det naturen bringer med seg av skatter. Sopp i skogen (husk å vite hva som er spiselig og ikke), frukt, bær og nøtter. Ta deg en tur ut i høstskogen eller parken og ta innover deg de vakre fargene mens du plukker bær, sopp eller nøtter. Dette er healing for både kropp og sjel.

Nyt årstiden og vær takknemlig for det som er akkurat nå. Kos deg under årets Mabon og kjenn hvordan det å være takknemlig over naturens grøde øker frekvensen og gledesfølelsen din. 

Nyt høstens med alle dens vakre farger og gaver.

Med dette ønsker jeg deg en magisk Mabon, velsignet skal du være.

Klem fra Ragna ❤️